Blog > Komentarze do wpisu

Pieczenie wcale nie jest trudne

Pocztkujące i te doświadczone panie domu wiedzą, że warto czasem osłodzić sobie życie. Najlepiej własnymi wypiekami, zacznijmy więc od podstaw pieczenia. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne - kruche ciasto.
Nadaje się na wszelkiego rodzaju spody do szarlotek, serników, ciast z owocami, słodkich tart, mazurków, babeczek itd. Jest też bardzo dobre do robienia kruchych ciasteczek.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny (ja używam Kasi)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy posiekaną w kostkę margarynę (w tej postaci łatwiej jest zagniatać ciasto) oraz cukier i zagniatamy wszystko razem. Jeśli mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, że potrzebne jest dodanie jeszcze jednego żółtka.

kruche ciasto

Ciasteczka:

Zagniecione ciasto należy cienko rozwałkować (dość dużo rośnie) na posypanej mąką stolnicy i foremkami powycinać różne kształty. Można też uformować ciasteczka za pomocą specjalnej nakładki do robienia ciasteczek nakładanej na maszynki do mięsa. Zarówno na ciasteczka maszynkowe jak i te wycięte z foremek możemy nałożyć nieco dżemu, posypać cukrem albo po upieczeniu polukrować lub polać czekoladą choć prawdę mówiąc są na tyle słodkie, że z przyjemnością można je chrupać beż żadnych dodatków.

Ciastka pieczemy w 180°C na zloty kolor i po wystudzeniu zajadamy ze smakiem.

ciasteczka

czwartek, 08 maja 2008, wystarczajacodobrapanidomu

Polecane wpisy